Маштовити програми за најмлађе

Просветни преглед је објавио текст о специфичностима рада наше установе под насловом "Маштовити програми за најмлађе"
Преносимо текст у целости, а како то изгледа у оригиналу, можете погледати овде. Текст се налази на шестој страни.

 

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „НЕВЕН” У БАЈИНОЈ БАШТИ

Маштовити програми за најмлађе

У оквиру пројеката које васпитачи реализују у својим групама, малишани иду у посете Националном парку „Тара”, који је и значајан донатор предшколској установи кад је реч о дрвеној грађи за израду дворишних кућица, љуљашки, клацкалица, заштите за радијаторе...

Предшколска установа „Невен” у Бајиној Башти, кроз еколошке активности које организује с малишанима, остварује значајну сарадњу с Националним парком „Тара”. Она се, између осталог, одвија и кроз заједничко обележавање Дана шума, кад малишани заједно с представницима Националног парка саде дониране саднице Панчићеве оморике у дворишту вртића. Тада имају прилику да слушају од инжењера о значају шума за екосистем, као и о животу и раду великог научника Јосифа Панчића. У оквиру пројеката које васпитачи реализују у својим групама, малишани иду у посете Националном парку „Тара”, који је и значајан донатор предшколској установи кад је реч о дрвеној грађи за израду дворишних кућица, љуљашки, клацкалица, заштите за радијаторе ...

У дворишту ове предшколске установе налазе се полигони с инсталираном спортско-забавном реквизитом, а ту је и летња учионица у којој се одвијају васпитно-образовне активности. Разноврсност и атрактивност садржаја чине деци боравак у њему изузетно забавним.

Установу тренутно похађа 586 малишана, који су распоређени у 21 групу, од чега су две у Рогачици и Пилици.

ПУ Невен - Просветни преглед

– Установа тежи промовисању значаја квалитетног раног васпитања и образовања у заједници, непрестано развијајући сарадњу, партнерство и умрежавање са свим учесницима који доприносе подршци раног развоја деце. Користи различите ресурсе природе и просторе у заједници (река Дрина, планина Тара, паркови, различите институције, привредни субјекти) и учествује у бројним дешавањима у локалној заједници (манифестације поводом обележавања значајних датума за лoкалну заједницу). Сарађујемо с основним школама, Домом здравља, Ватрогасним друштвом, поштом, медијима, Центром за социјални рад, организацијом Црвеног крста и другим невладиним организацијама – каже директорка Раденка Лазић и додаје да остварују успешно партнерство и с другим институцијама, односно Полицијском станицом, Општином, Установом културе, Спортско-туристичким центром, Спортским савезом, Националним парком „Тара”, као и с Јавним комуналним предузећем „12. септембар”. И многе привредне, пословне и услужне организације пружају подршку за неке активности или акције, каква је „Пажљивкова смотра”, у којој учествују деца припремног предшколског узраста.

ЗАБАВНА АТЛЕТИКА
У Предшколској установи „Невен” изузетна пажња посвећује се и правилном физичком развоју малишана.
– Свесни значаја физичке активности код деце, дуги низ година посвећујемо велику пажњу свакодневном вежбању и организовању различитих спортских такмичења. Близина спортских терена и велико двориште то нам омогућавају.
Малишани из припремног предшколског програма учествују у „Забавној атлетици”, програму која има традицију дугу 26 година, а започет је као пројекат реализован с Британском амбасадом. Полигон за такмичење направљен је од различитих елемената и захтева од деце спретност и вештину за њихово савладавање.
Деца су вештине које показују на такмичењу развијала у раду с професором физичке културе током читаве године. Такмичење се организује на градском стадиону, уз присуство родитеља и представника локалне заједнице. Интересовање за ово такмичење је велико. Интензивно сарађујемо са Спортским савезом Бајине Баште и учествујемо у свим манифестацијама по њиховом позиву. Прошле године смо, у оквиру Сајма спорта, учествовали у „Лиги малих шампиона”, коју је организовао Спортски савез Србије на Ади Циганлији – каже директорка Раденка Лазић.

Запослени у „Невену” родитељима пружају подршку током периода адаптације малишана, у виду корисних савета, а укључују их и у поједине сегменте пројеката који се развијају у оквиру васпитних група. Васпитачи, заједно с мамама и татама, учествују и у структурирању простора у вртићу и активностима које се реализују на нивоу установе, али и локалне заједнице. Родитељи су укључени у рад вртића кроз Управни одбор, Савет родитеља, Стручни актив за развојно планирање, Тим за самовредновање, Тим за инклузију, Тим за обезбеђивање квалитета и развој установе, Тим за заштиту деце од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања. Сарадња вртића и породице остварује се и кроз припреме и реализацију приредби, заједничких излета за децу и родитеље, зимовања. С њима се обављају и индивидуални (саветодавни, информативни …) разговори. Васпитачи и стручне службе су родитељима свакодневно на располагању, како би на најбољи могући начин подржали њихове компетенције.

Како каже наша саговорница, планирању и реализацији стручног усавршавања поклања се велика пажња, а Тим за професионални развој промовише идеју професионалног развоја и утврђује приоритете. У претходне две године запослени су прошли обуку за примену Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета” и обуку за модел Заједнице професионалног учења, а у оквиру примене тог модела одржани су једнодневни професионални сусрети у Ваљеву, уз учешће седам практичара из ове установе.

– У оквиру стручног усавршавања у претходној години одржан је семинар „Прича у игри, игра у причи – драмско-приповедачке провокације у пројектном планирању”, Центра за драмски метод InDrama, а реализатор је била Душица Бојовић. Семинару „Наставници и васпитачи као носиоци квалитетног образовања за сву децу” присуствовало је седморо запослених. Одржана је и онлајн обука „Подршка развоју дигиталних компетенција практичара у предшколским установама” за двадесет седам запослених. Вртић „Бамби” (кластер) у Лозници, где су одржани сусрети „Један дан у вртићу – развијање реалног програма”, посетило је шест васпитача и медицинских сестара васпитача из установе. Сусретима у Ужицу – „Заједничко учење моделовањем” – присуствовале су три васпитачице – истакла је директорка.

ПУ Невен - Просветни преглед

На активима васпитача и медицинских сестара васпитача представљен је велики број стручних чланака и књига, реализоване су и угледне активности, а одвијао се и процес хоризонталног учења. Стручни сарадници учествују на организованим сусретима у предшколским установама.

– Сарађујемо с другим предшколским установама у Србији, али је сарадња с колегама у Златиборском региону интензивнија и континуира на. На нивоу округа остварује се, пре свега, преко Актива директора, Актива стручних сарадника, Удружења васпитача, као и кроз сарадњу стручних служби. Малишани учествују на регионалним манифестацијама које организују вртићи („Стих по стих – пријатељство”, „Деца међу нарцисима”, „Нај-играчка”). У протеклој години смо се уже повезали с вртићем из Лучана, с којим смо били партнери у изради два сценарија у оквиру модела Заједнице предшколских установа. Свако ново искуство и размена с колегама из других установа подстиче нас на промишљање о унапређењу квалитета нашег рада – истакла је наша саговорница.

ПАРТНЕРСТВО С ПОРОДИЦОМ
Партнерство Установе с породицама малишана гради се кроз узајамно поверење и поштовање, сталну отворену комуникацију и дијалог, као и препознавање и уважавање јединственог доприноса и снага обе стране, путем неговања емпатије, осетљивости и уважавања различитих перспектива. Остварују се различити видови сарадње с родитељима, кроз заједничко дружење, међусобно упознавање и размену мишљења, а партнерство се гради од самог до ласка детета у вртић.

Малишани с васпитачима и родитељима учествују и у хуманитарним акцијама. Дугогодишња сарадња остварује се с Хуманитарном организацијом „Чепом до осмеха”, а запослени у овој предшколској установи организују и акције на нивоу локалне заједнице у прикупљању средстава за оболеле суграђане. У оквиру Дечје недеље, ове године су прикупљена средства за хигијену, школски прибор, играчке и сликовнице, а све је донирано Црвеном крсту, Центру за социјални рад и Дневном боравку „Ја имам сан” у Бајиној Башти.

– Примена Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета” започела је радне 2022/23. године. Након завршених обука, реализован је процес менторске подршке у њиховој имплементацији, а менторка је била Снежана Шаровић. На основу одређених критеријума одабране су групе језгра промене, односно две јаслене групе, три средње, три старије, пет група припремног предшколског програма, као и развојна група. Након завршене менторске подршке, осмишљена је и реализована хоризонтална размена између група које чине језгро с осталим групама, с темом  онцепцијска полазишта Основа програма „Године узлета” у реалном програму дечјег вртића и промене у простору радне собе и заједничким просторима у складу с новим основама програма –објаснила је директорка.

Посебно је истакла да су у ПУ „Невен”, након увођења нових ос нова, опремили радне собе одговарајућим намештајем, средствима и материјалима за рад. Простор сада карактерише променљивост и динамичност, подстицајан је и инспиративан за децу. Ритам дана обухвата животно практичне ситуације (рутине, ритуале и аутентичне ситуације у вртићу и породици), планиране ситуације учења и игру.

– У васпитно-образовном раду с децом, односно при избору теме пројекта, васпитачи посматрају децу, њихову заинтересованост, теже да препознају њихову иницијативу. Они циљано креирају стимулативну средину за игру у сарадњи с децом, али и препознају прилике у којима се спонтано прикључују дечјој игри као равноправни партнери. У реализацију неке теме васпитачи укључују родитеље и користе разне ресурсе локалне заједнице – објашњава директорка Раденка Лазић.

У Установи велику пажњу посвећују развоју говора код деце. Свакодневно логопед ради на корекцији говорно-језичких проблема малишана, саветује родитеље везано за њихово укључивање у процес корекције говора, а боравком у васпитној групи јача и компетенције васпитача давањем савета, препорука и стручне литературе. Планови за будућност ПУ „Невен” у Бајиној Башти су да и у наредном периоду обезбеди квалитет рада у свим сегментима. Едукацију родитеља у раном развоју деце сматрају једним од приоритета, али ће настојати и да повећају обухват деце предшколским програмом.

Александра Радовановић
Просветни преглед број: 2966/7