Исхрана

Један од најзначајнијих чинилаца за правилан раст и развој, очување и унапређење здравља деце је правилна исхрана деце у предшколској установи.

Да би се задовољиле ове потребе и како би дечја исхрана била што разноврснија, неопходно је да у свакодневном јеловнику буду заступљене намирнице из свих седам група намирница и то:

Исхрана деце у предшколској установи се реализује кроз три оброка и то: доручак, ручак и ужина. Оброци се сервирају у правилном временском размаку од око три сата.

Доручак


Доручак је веома важан оброк, јер обезбеђује енергију за психофизичку кондицију и расположење деце. Доручак чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су: хлеб, пециво, млеко, млечни производи, јаја и сл.

Ручак


Ручак је главни оброк у дневној исхрани, треба да буде разноврстан и састављен од различитих сланих и слатких јела: супе или чорбе, уколико главно јело није чорбасто, главног јела (месо и прилог), салате, колача или воћа.

Ужина


За ужину се даје сезонско воће, куване ужине (сутлијаш, пудинг, гриз итд.), слано и слатко пециво  итд.